Het 'Goede Buren' project

Hoe communiceer je met kwetsbare groepen?

‘Kwetsbare’ groepen zijn weliswaar nogal divers, maar toch zijn er een aantal vormgevings- en tekstprincipes die je kunt toepassen om je boodschappen goed over te brengen:

1) Beeld (tekeningen en pictogrammen) wordt beter begrepen dan tekst. Idealiter moet je de tekst niet nodig hebben om de boodschap te kunnen begrijpen.

2) Tekeningen en pictogrammen werken beter dan foto’s.

3) Tekst en beeld moeten ondubbelzinnig zijn. Je gebruikt bijvoorbeeld geen ironie of visuele grapjes en je moet je bij alles afvragen of wat je zegt of laat zien ook nog voor een andere uitleg vatbaar zou kunnen zijn. Ook moet je terughoudend zijn met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. En je moet er mee rekening houden dat kleuren ‘anders’ kunnen worden uitgelegd. Het draait vooral om duidelijkheid.

4) Proberen overprikkeling te voorkomen. Dus je gebruikt rustige kleuren, rustige letters en een consequente, eenvoudige lay-out.

Formaat: 148mm x 148mm
pagina's: 20
Papier: 170 grams Silk


Het Goede Buren - boekje

Twee pagina's uit het boekje

Dit nieuwe boekje kunt u uitdelen aan uw huurders.
Het helpt om burenoverlast te voorkomen en het prettig samen leven en contact als buren te bevorderen.

Wat betekent het om buren te hebben? Hoe houd je het goed samen? Wat kun je beter niet doen? Hoe kun je contact leggen met je buren? Wat kun je doen als je buren overlast geven? En wanneer ben je een goede buur?

Op dit soort vragen geeft het boekje ‘Goede Buren” antwoord. In een taal die mensen uit kwetsbare groepen begrijpen. Het boekje is vooral duidelijk. Rustige kleuren en helder taalgebruik die aansluiten op de manier van communiceren van mensen uit ‘kwetsbare groepen’. Het gebruik van een losse tekenstijl zet de toon en relativeert de zwaarte van het onderwerp.

En natuurlijk is dit boekje ook geschikt voor huurders die niet persé onder de noemer ‘kwetsbare huurders’ vallen.Eigenlijk is dit boekje leerzaam en leuk voor iedereen die buren heeft!

De laatste 2 pagina’s van het boekje zijn bedoeld om zoveel mogelijk te personaliseren, bijvoorbeeld met uw eigen contactgegevens en wellicht die van de plaatselijke buurtbemiddelaars. Maar dit hoeft natuurlijk niet.

Goede Buren - kaarten

Deze kaarten verhogen de sociabiliteit van de huurder
Veel mensen uit de kwetsbare groepen vinden het lastig om contact te maken. Toch is het belangrijk dat er - zeker voor hen - wel enig contact is. Dat je buren iets van jou weten. Onderling contact is erg belangrijk!

U kunt deze dubbele kaarten uitdelen aan bijvoorbeeld huurders met een verstandelijke beperking of stoornis of met een psychische problematiek.
Zij kunnen deze kaarten (eventueel samen met een begeleider) geven aan hun buren of door de bus doen en zo een eerste contact leggen. Als er dan eens iets met de huurder aan de hand is, is het makkelijker voor de buren om de contactpersoon op de kaart te waarschuwen.

Het formaat van de kaarten is 14,8 x 14,8 cm.
Het zijn dubbele kaarten met aan de buitenkant een afbeelding en aan de binnenkant de tekst hier beneden afgebeeld en ruimte aan de linkerzijde om iets te schrijven. U kunt ook uw logo of andere informatie afdrukken op de kaarten.

Binnenkant rechterzijde Kaarten